1. Atlas Multimédia Prosodique de l’Espace Roman (AMPER-ROM), partea consacrată domeniului limbii române
     Coordonator proiect: Prof.dr. Adrian Turculeţ
     Echipa proiectului 2012: Adrian Turculeţ (coord.), Oana Beldianu, Anca Diana Biberi, Alina Bursuc, Ioan-Constantin Mladin, Liliana Gurlui, Nistor Bardu.
     Atlas multimedia prozodique de l’Espace roman, (AMPER), primul atlas prozodic romanic, conceput ca o completare a Atlas Linguistique Roman (AliR), este o lucrare nouă, cu anchete şi reţele de puncte noi, fiind, în aceeaşi măsură, o lucrare de culegere, analiză şi interpretare a datelor, cu prezentare multimedia (grafică şi audio). AMPER va depăşi cu mult reţeaua ALiR, cuprinzând şi aria vastă a Americii Latine. Prin recoltarea unei mari cantităţi de date culese şi analizate cu aceeaşi metodologie, AMPER va oferi posibilitatea comparării modelelor prozodice în vederea stabilirii unei tipologii intonative a varietăţilor romanice.
     În prezent, la proiectul AMPER participa ca. 30 de universităţi si institute de cercetare din toată lumea romanică. La începutul a.c. (2012), cu ocazia împlinirii unui deceniu de la punerea în şantier a proiectului, s-a publicat ca număr Hors-série no 4 – 2011 al revistei Centrului de Dialectologie (GIPSA-Lab) al Universităţii din Grenoble broşura Intonations Romanes însoţită de un DVD care conţine rezultatele anchetelor transmise la Grenoble până la sfârşitul anului 2011: datele prelucrate de la 108 informatori din 60 de puncte anchetate.
     Etape de lucru:
     În cadrul proiectului AMPER au fost repartizate iniţial domeniului limbii române 10 puncte de anchetă. Ţinând seama de extensiunea acestui domeniu (care cuprinde patru dialecte vorbite în Europa Centrală şi în Peninsula Balcanică) am primit aprobarea de a face un număr dublu de anchete. Până în anul 2011 au fost trimise datele a 8 (opt) anchete (cu 16 informatori) la BD de la Grenoble (v. broşura menţionată), iar până la sfârşitul acestui an urmează a fi trimise datele din alte 4 (patru) anchete. Ca termen de finalizare a anchetelor şi de trimitere a datelor analizate la Grenoble se preconizează anul 2014. Este vorba însă numai de „corpusul fix”, singurul care a fost integrat până în prezent în BD.
     Diseminarea informaţiilor 2012: 5-7 iulie: schimb de experienţă la Iaşi cu doi membri ai echipei AMPER-Cantabria: prof.dr. M. Cuevas Alonso (care a ţinut comunicarea El patrón entonativo norteño) şi drd. C. Bleorţu de la Universitatea din Vigo; 2-3 noiembrie participare la Colocviul Internaţional de la Berlin: 20 ans de géolinguistique numérique ( Tagung: 20 Jahre digitale Sprachgeographie), A. D. Bibiri, O. Beldianu, A. Turculeţ, The Multimedia Prosodic Atlas of Romania (AMPRom).
2. Atlasul multimedia prozodic român (AMPRom)
     Coordonator proiect: Prof. dr. Adrian Turculeţ
     Echipa proiectului 2012: Adrian Turculeţ (coord.), Oana Beldianu, Anca Diana Bibiri, Alina Bursuc, Ioan-Constantin Mladin, Liliana Gurlui, Nistor Bardu.
     Atlasul multimedia prozodic român este primul atlas prozodic care are ca obiectiv documentarea principalelor modele prozodice (în primul rând intonaţionale) ale varietăţilor limbii române. AMPRom se vrea o completare – în domeniul prozodic – a atlaselor lingvistice româneşti Atlasul Lingvistic Român (ALR) şi (Noul) Atlas Lingvistic Român, pe regiuni (NALR, ALRR).
     Ca atlas informatizat, electronic, AMPRom este o bază de date care va putea fi consultată pe site, atât de specialişti cât şi de publicul interesat.
     Ca atlas interpretativ, AMPRom oferă deci nu numai o bază de date, ci propune şi interpretări „deschise”, care pot fi preluate, verificate şi dezvoltate de cercetările ulterioare. Vizitatorii seite-ului care vor accesa baza de date în scopul cercetării, deci specialiştii, vor avea şi posibilitatea de a prelua prin internet materiale din arhiva AMPRom cu obligaţia de a indica această sursă.
     Obiective de lucru:
     AMPRom este conceput cu două obiective care se reflectă în două reţele de puncte diferite:1. cercetarea variaţiei prozodice la nivelul limbii literare colocviale prin utilizarea unor informatori cu studii superioare din (din cca. 20-25 de) centre culturale importante; 2. cercetarea variaţiei prozodice la nivelul celor patru dialecte româneşti istorice şi la nivelul graiurilor locale (cca. 50 de puncte). Până în septembrie 2012 au fost realizate anchete în 19 centre culturale şi în 17 localităţi rurale din ţară şi din afara ţării.
     Diseminarea rezultatelor 2012: Adrian Turculeţ, Mijloace prozodice de exprimare a focalizării în graiurile dacoromâne –comunicare prezentată la cel de-al XV-lea Simpozion Internaţional de Dialectologie, organizat de Societatea Română de Dialectologie şi de  Institutul de Lingvistică şi Istorie Literară „Sextil Puşcariu” din Cluj-Napoca, 13-14 septembrie 2012; Adrian Turculeţ, Oana Panaite, Anca-Diana Bibiri, Pentru un atlas multimedia prozodic român (AMPRom), în Academia de Ştiinţe a Moldovei. Institutul de Filologie, Colocviul Internaţional Filologia modernă: realizări şi perspective în context european (ediţia a IV-a). Abordări interdisciplinare în cercetarea lingvistică şi literară, (coord. Viorica Răileanu, Nina Corcinschi), Chişinău, 2012, p. 397-402; Adrian Turculeţ, Există o graniţă prozodică a graiurilor ardeleneşti, în Lucrările celui de-al XIV-lea Simpozion Internaţional de Dialectologie (Cluj-Napoca, 16-17 septembrie 2010), Cluj-Napoca: Argonaut/Scriptor, 2012, p. 410-439; Oana Beldianu, Aspecte ale intonaţiei graiului din Muntenii de Sus, în Lucrările celui de-al XIV-lea Simpozion Internaţional de Dialectologie (Cluj-Napoca, 16-17 septembrie 2010), Cluj-Napoca: Argonaut/Scriptor, 2012, p. 46-63.
     Informaţii suplimentare: http://amprom.uaic.ro/